közÉPember

Kell egy ország ahol jó élni. Nem olyan ahol mindig igazunk lehet, hanem ahol meg tudunk egyezni arról, hogy merre menjünk közösen. Ha közben igazunk van az egy jó dolog. Ha megy az ország szekere arra amerre akarjuk és közben egyre többen jól érzik magukat akkor az nagyon jó!

2012.02.17. 21:12 közÉpEmber

Legyen hát Neelie...

Címkék: Neelie Kroes Roaming Távközlés

neelie kroes.jpg Előző blogomban megemlékeztem Neelie Kroes egyik kedvelőjéről és akkor említettem, hogy bizonyos dolgok miatt én sem vagyok ezen hölgy munkásságának feltétlen híve. Megvallom nem csak az övének, hanem sokaknak akik mind a mobil barangolás (és a továbbiakban hagyjuk ezt a hülye szót és mondjuk azt, hogy roaming) regulálásán dolgoznak.

Mi is a baj? Drága. Ha valakinek ma Európában (és most legyünk egy picit világpolgárok és mondjuk nyugodtan, hogy bárhol) mobil előfizetése van akkor hazája országhatárain  belül sokkal olcsóbban tud elérni bármilyen szolgáltatást mint a határokon kívül. Gondolhatnánk, hogy ez normális. Igen, de a határon túl pár méter vagy az internet korában már pár ezer kilométer sem indokolja a hihetetlen árkülönbséget. Sem műszakilag, sem költségekkel nem lehet megmagyarázni a szolgáltatók azon viselkedését mikor saját előfizetőik zsebében mélyen turkálnak.

Nemrég azért elindult valami. Az EU területén a roaming hívás és SMS küldés árait maximálták. Regulálták szép keverék szóval, mivel a szolgáltatók részéről nem volt rá hajlandóság erre. Július után pedig nagy valószínűséggel az adat roaming árai is limitálva lesznek.  Akkor meg mit pofázol kérdezhetnék, és tényleg mit is?

Európában nem csak a roaming szolgáltatások árai hanem a kommunikáció drágasága volt a probléma és ma is az. A helyzet ma faramuci.

  • Ön elmehet ködös Albion legészakibb tájaira és fogadhat hívást kedvesétől 37,20 Ft/Perc áron magyar előfizetésével angol hálózatot használva de otthonról, a TV elől angol barátját már 160 forint /perc körüli összegért tudja csak felhívni a negyedik benyalt Arsenal gól után. Így persze nem olyan jó sem a káröröm, sem a gólöröm...
  • Ön küldhet angol barátjának Liverpoolból Londonba magyar telefonjáról 37,20Ft-ért SMS-t, de Érdről már csak majdnem a duplájáért. És bizonyosan nem az üzenet küldés költségei miatt.
  • Én (Telenoros Hipernet 21) letölthetek otthonomban mobil interneten nagyon sok adatot nagyon olcsón. 10GB nekem 6090 forintomba fáj, míg külföldön és most szorítkozzunk csak európára 59,50Ft/0,1MByte azaz  595FT/MB, egy GB ezerszer 595 forintba fájna míg 10GB-ot a saját vérmérsékletem kordában tartása végett kis sem számolnám, de mindenesetre megegyezhetünk abban, hogy külföldön én sem sokat internetezek mobilon. Pedig jó lenne.

Ma Európában abban bízni, hogy a regulált / hatósági / bármilyen ár szolgáltatókat nem fog arra ösztönözni, hogy máshol emeljenek nagyfokú naivitásra vall és meglehetősen cinikus. Előterjesztői miközben az előfizetőkért való küzdelem álmaitól fáradtan ernyednek éppen ezen előfizetőket teszik ki új és újabb megpróbáltatásoknak. Pedig a probléma nem is olyan nehéz. Minden kommunikációs szolgáltatás árát maximálni kell európán belül. Sajnos ezt azok is tudják, akik ezen változtatásokat előterjesztik. És tudják körülöttük azon lobbisták százai akiket európai távközlési cégek bérelnek fel és tartanak fizetési listán Brüsszeli székhellyel.

Amíg ez meg nem oldódik sajnos meglehetősen oda kell figyelnünk milyen barátokat választunk és jól kell tudnunk merre járnak ők, hogy távközlési költéseinket megfelelően kordában tudjuk tartani.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepember.blog.hu/api/trackback/id/tr464125262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása