közÉPember

Kell egy ország ahol jó élni. Nem olyan ahol mindig igazunk lehet, hanem ahol meg tudunk egyezni arról, hogy merre menjünk közösen. Ha közben igazunk van az egy jó dolog. Ha megy az ország szekere arra amerre akarjuk és közben egyre többen jól érzik magukat akkor az nagyon jó!

2012.01.06. 06:09 közÉpEmber

Gumicsizmás balerina

Címkék: Versike Oktatás Egészség Gazdaság

IMG_20110523_174942.jpgViktátor, monjonle, gyereki és egyéb hangzatos szavak hangzottak ezen a héten nem is oly rég még hőn szeretett Viktorunkat körül vevő és egyben védő operaház falai felé. Megérdemli. Választók szívét már rég melengető vágyból, hogy végre egy politikus a két-harmad birtokában elő tudjon venni rég leporolni való problémákat és azokat mindenféle társadalmi morgás ellenére korrektül megoldja sikerült egy teljes apátiával és zavarodottsággal vegyített elegyet előállítani ahol sajnos már a zavarosban halászó és legtöbbünknek józanul elfogadhatatlan, de 6 sörön át már talán nem annyira butának tűnő szélső jobb is emelkedhet és szépülhet. Sajnos.

Mire is szavazhattak azok akik hatalmat adtak nekik. Talán erre:

- Oktatás. Magyarországon ma és pár hete még a Magyar Köztársaság területén is élt az a hit, hogy a magyar oktatás nagyszerű. Bizonyosan, vannak helyek és iskolák ahol ez igaz, de legtöbbünk napi kapcsolatban van oktatási intézménybe járó gyermekünkkel aki napi rendszerességgel tájékoztat minket az ellenkezőjéről. Ma Európában az egyik legjobban működő rendszer éppen nyelvrokonainknál található ami az egykor fatermelő és papírreszelő országból "high-tech" Finnországot kreált röpke húsz év alatt. Kedves osztrák sógoraink is e rendszer körül sündörögnek mivel náluk is jól látszanak a Mária-Terézia korabeli rendszerek mai szemmel érzékelhető hatékonytalanságai. Eközben mi építünk valamit ami száz éve jó volt? Ma? Nyasgem! Mint minden rendszert az oktatást is csak úgy lehet megoldani, megreformálni ha az elkövetkezendő húsz évben minden kormány egy irányba fog menni. Ami tavaly el lett döntve az a következő választásokig ( plusz egy pár hónap ) fog érvényben lenni. Ez ma már jól látszik, így is van jól. Sajnos közben az összes iskolás, szülei és egyebek meg lettek szívatva négy évvel. Megtehetik. Igen. Van értelme? Nincs. Se ma, se holnap. Bravó!

- Egészségügy. Tessék eltörni kezeiket és kipróbálni. Ha van pénzük, ismerősük akkor még gyors és kényelmes is lehet. Ellenkező esetben nagy valószínűséggel nem lesz. Ismét sajnos, mert ez egy ilyen sajnos-os blog. Láttunk már orvosokat akik fizetésükért harcoltak. De láttunk már olyat aki azért sztrájkolt volna, hogy hülyén megépített, archaikus rendszereiket lebontva jól átlátható egészségügy épüljön? Volt már "vesszen a hálapénz" tábla tüntetésen? Vagy netalán aláírás gyűjtés "Mi nem fogunk állami műszereken magán praktizálni!" fejlécű papírokra? Ugye nem. Ez a rendszer is velejéig romlott és megérett egy cserére. Ezt sem lehet négy év alatt kicserélni, de lehet négy év alatt megépíteni a többség ( és a többség alatt minket valós vagy vélt vagy leendő betegeket értem ) számára kényelmes, profin működő és pénzügyileg szilárd rendszert, elfogadni a már jól ismert két-harmad birtokában az e rendszer működéséhez szükséges törvényeket és gondoskodni arról, hogy azok akik eddig fékeztek a változás ellen most ne tudjanak. Rémlik valami ilyesmi önöknek? Nekem nem...

- Gazdaság. Itt talán elindult valami. Mindenki jól láthatja, hogy van egy szektor amit ha szellő érint akkor ezer irányból angyalok hada veszi körül és védi foggal, körömmel és hazugságok tömkelegével. Pénzügyi. Eltapsolt hatalmas összegek, privilegizált csoportoknak juttatott támogatások által csoportosított vagyonok, ezen vagyonok által felpumpált árak ( lakás, étel, stb... ) és semmi felelősség. Talán így lehetne a legegyszerűbben összefoglalni ezen szektor elmúlt pár évi eredményeit. Miután jól eltapsolták, megijedtek és mivel nem tudtak sem akartak mást csinálni jól ráijesztettek mindannyiunkra. Nincs pénz! Hja kérem, mondaná meghasadt egykori énem a múlt század elejéről. Akkor ne tessék elkölteni... De mivel elköltetlen pénz nem fial kamatot így e megoldás a pénzügyi rendszer számára sem elfogadható. "Ha már elkúrtuk legalább legyen nektek is szar" stílusú tranzakció keretében a rossz, bedőlt, vagy éppen bedőlésre váró hiteleiket sikerült átpasszolniuk nekünk. Eddig ők dorbézoltak, most mi fizetünk. Cash for Trash. Németesek ide. Angolosok ide. Többiek ide. Hol a megoldás kérdhetik? Nem tudom, nem vagyok pénzügyes. Bizonyosan állíthatom, hogy a munkahelyemen ha lehetséges valamit felelősség nélkül kipróbálni akkor azt ki is fogom, eljátszok vele. Hiszen csak játék, ha nem üt senki a kezünkre... Vannak azonban egyszerű és számomra is átlátható dolgok amikkel alulról el lehet kezdeni építkezni. Lenyúlásmentes állami szektor. Jól hangzik? Ma nincs. Átlátható tendereztetés. Sincs. Korrupció mentes üzlet. Sem nagyon akad. Csak két rövid példa. Önöket nem zavarja a parkoló lenyúlásból kikerekedett "Csipak Acquisitions" felirat Budapest egy jobb időben legpatinásabb házán a "Csipak lenyúlásn" helyett? Önt nem zavarja, hogy kicsiny országunk egyik legsikeresebb bankárja üzemi szarka módjára vitte haza addig állami bankunkat? Ha igen akkor jó reggelt. Ezen a területen történt sok rombolás, sok csatazaj, sok minden de tisztább sajnos nem lett semmi. Átláthatóbb sem.

Sajnos a többivel sem időm sem gyomrom nincs foglalkozni. Még talán ennyi: Vannak, akik a fociban mint országmegváltó dologban látják hazánk jövőjének zálogát és bele régi császárok módjára tömegnek adható cirkuszi mulatságot vélnek felfedezni. Én nem. Én drága viccnek tartom. Cinikusnak, hogy egy országban ahol van elég lopott pénz és elég megerősödött oligarcha van még politikus akinek ideje van ezzel foglalkozni és lehetőség, hogy a közösből erre is menjen. Ha ezt egy brüsszeli beléptetőkapus Kijafszomaza Dojcstomi tenné még el tudnám fogadni. Azon a szinten felül azonban számomra ez elfogadhatatlan. És akkor most kis dolgon is sikerült egy picit felhúznom magam.

Hát ez az.

Nagy a hatalom, alatta vagy hat halom...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepember.blog.hu/api/trackback/id/tr283523320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása