közÉPember

Kell egy ország ahol jó élni. Nem olyan ahol mindig igazunk lehet, hanem ahol meg tudunk egyezni arról, hogy merre menjünk közösen. Ha közben igazunk van az egy jó dolog. Ha megy az ország szekere arra amerre akarjuk és közben egyre többen jól érzik magukat akkor az nagyon jó!

2012.02.03. 18:55 közÉpEmber

Meghalt a jobbágyrendszer, éljen az immobilializmus!

Címkék: Demján Sándor Ingatlan Immobilializmus

Felszabadultunk közölte velünk az sikeres vállalkozó. Az egykori jobbágyrendszer már nem lehet hatással életünkre. Mindez nagyon szép dolog. Jó dolog szabadnak lenni. Jobbágynak bizonyosan nem volt jó lenni sem régen sem most. De azért járjuk csak szépen körbe mit is hallottunk az imént:

"Az Egyesült Államok példát mutatott, hogy növekedni kell, és e növekedésen keresztül pedig munkahelyeket hozott létre, hangsúlyozta Demján Sándor, kiemelve: az amerikaiak hitelbőséget teremtettek és rendkívül jelentős a kis- és a középvállalkozások támogatása."

Lehet, hogy én még nem olvastam eleget de sokak szerint a növekedésnek és a munkanélküliségnek nincs egymáshoz semmi köze. Szerintem sem. Az alábbi ábra egy picit rávilágít arra, hogyan is növekedett az Egyesült Államok gazdasága és miként változott közben a munkanélküliségi ráta:

usgdpunemployment.png

                                                                            Forrás: US Bureau of Economic Analysis

Nézhetjük napokig ezt az ábrát, de közvetlen összefüggést a gazdaság növekedése és a munkanélküliségi ráta között nehezen találunk. Persze hogy nem, mert ez a kérdés sokkal összetettebb. Amerikában is, itthon is. Csak egy piciny példa: Napjaink egyik legsikeresebb és tőzsdei értékben is minden eddigi rekordot megdöntő cégje amerikai. APPLE. Hihetetlen növekedésüket innovációnak, nem elhanyagolhatóan gyöngyöző marketing fogásoknak és kínai dolgozók kifacsarásának köszönheti. Pedig hihetetlen méreteket öltő jövedelmük és nyereségük egy pillanat alatt munka nélküli amerikaiak tömegeit tehetné büszke de kicsiny állások haszonélvezőjévé. És mégsem. Nem ebben a világban és egyre kevésbe a jövőben. Meg is mondták egyenesen elnökük szemébe. Ebből a pénzből nem lesz Amerikában munkahely. Soha. Ne felejtsük ez az az Amerika ahol sikeres vállalkozónk a gazdasági növekedést csodálja. Persze, nem naiv ő, csak számító.

1976 egy szorgalmas év volt. Elkészült a siófoki zsiliprendszer, AC/DC kiadta egyik legjobb albumát, néhány szamizdatost el-elpüfölt a kerületi rendőr és ismert vállalkozónk a jobbágyrendszer kellős közepén körbevezette párt és állami vezető vendégeit a frissen átadott Skála Budapest Szövetkezeti Nagyáruház falai között. Gondterhelt arcát már ekkor eltorzította a tudat, hogy a rendszer melyben ő elég jól elvan mindenkitől elveszi családi vagyonát és vállalkozását. Rendszerfüggetlenségének jeleként, ma is jól beilleszkedve a háttérbe segíti jeles párt és állami vezetőinket a jobb rendszer felé. Talán ő már ma tudja, de csak holnap után fogja elmondani véleményét a mai rendszerről. Megteheti.

Mi azonban nem mehetünk el a mellett, hogy a magyar vállalkozókat egy Komisszár Panamából átvedlett Eredeti Tőkefelhalmozó képviseli ma országos szinten. Ingatlanos. Tudják, az a fajta aki kapott hitelt. Sokat, megígérte és fizeti vissza. Nagy valószínűséggel nem az ingatlanadó megátalkodott híve, de még kiderülhet az is.

--- Ingatlan panamázók itt ne olvassanak ON ---

Emlékeznek mikor első lakásukhoz szükséges kölcsönért álltak sorba egy bankban? Izzadt a hátuk? Remegett a lábuk? 5 millió forint miatt? Ha igen akkor jó helyen járnak. Sokaknak nem adatott meg az a változatosság, hogy ilyen kalandos huncutságokban részt vegyenek. Ők bementek, megkapták, befektették és gyarapították. Adót azonban nem fizettek utána. Sem akkor, sem ma. Leghangosabb ellenzői mindenféle ingatlan vagyonnak éppen ők. A "befektetők" akik befektetek, hogy az árak emelkedhessenek, akiknek megéri lakásokat, házakat, irodákat évekig parkolni mert semmi nem kényszeríti őket azok hasznosítására, szinten tartására. Egy példa. Ha van telke és semmit nem csinál rajta akkor előbb utóbb megjelenik önnél valaki aki parlagfű ügyben próbál meg önnel egyezségre jutni különben kényszer kaszálás, egyebek... Ha van háza és hullik a vakolat ezer éven át akkor az rendben. Rendben?  .    

--- Ingatlan panamázók itt ne olvassanak OFF ---

Még egy idézet: "Én mindig is azt mondtam, hogy az IMF-nek és az Európai Uniónak hálásnak kell lennünk, hogy kisegített bennünket, de meg kell hogy értsék: olyan megállapodás kell, amellyel szabad mozgásteret kap a gazdaság ahhoz, hogy növekedjen". Szerintem egyáltalán nem kell hálásnak lennünk azért mert valaki éveken keresztül pumpálta mindenfelé hajló és minden színben pompázó elitünket pénzzel. Tették ezt, miközben tudták, hogy a pénz amit pumpálnak nem csak termelésbe, szolgáltatásba fektetődik hanem ingatlanokba. Ezen ingatlanokat bennfentes kereskedők egymás között osztogatva és az árakat emelgetve teremtettek növekedést. Lufi. Immobilializmus. A feudalizmushoz hasonló rendszer, föld helyett ingatlan.

Ennek a gazdaságnak nem növekedés kell. Elsősorban nem. Ez a gazdaság képes a növekedésre mert van benne ötlet, értelem, hozzáértés és akarat. Ami kell bele az pont a politika körül forgó díszparasztok és oligarchák eltüntetése. Kell bele átláthatóság, de nem kell bele lobbi emberek tömege. Hiányzik belőle támogatás de van benne lenyúlások garmada. Csak egy kis nyugalom kell. Nem négy évig, hanem vagy húsz évig. Mindegy melyik párttal a kormány rúdjánál de előre definiálva, hogy mit és miért csinálunk. Egy irányba...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepember.blog.hu/api/trackback/id/tr534059088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása