közÉPember

Kell egy ország ahol jó élni. Nem olyan ahol mindig igazunk lehet, hanem ahol meg tudunk egyezni arról, hogy merre menjünk közösen. Ha közben igazunk van az egy jó dolog. Ha megy az ország szekere arra amerre akarjuk és közben egyre többen jól érzik magukat akkor az nagyon jó!

2012.02.11. 00:24 közÉpEmber

ACTA vallomás

Címkék: DVD Letöltés Tüntetés ACTA

IMG_20120211_203225.jpgÉretlen koromban, ráncaimhoz nem mérhető fizetésemmel egyetemben gondolkodás nélkül gyarapítottam a tartalom szolgáltató ipar bevételeit. DVD-k százai és CD-k költözéskor már dobozolhatatlan mennyisége jelzi korai elkötelezettségemet az irányban, hogy minden jó hangú idióta oxigén sátorban gondolkodhasson élete nagy problémáiról, vagy éppen kicsiny GTI-jét hajthassa Siófok felé. Fiatalság bolondság és ez jól követhető volt azon egyszerű gondolkodáson, ahogy zsebbe nyúlva fizettem a polcról levett hang hordozókért. Igen, régi szép idők voltak azok. Hanghordozókért és filmekért fizettünk.

Sokakat váratlanul érintett mikor szembesültek a ténnyel, hogy internet van. Igen, egyik nap nem volt ma pedig már van. Nálunk is a hírös város néha még sárral borított utcáin hirtelen lett. Valójában nem volt a változás ilyen gyors de ahogy sok szem sem lát ha nem arra néz amerre kell, pont úgy ért váratlanul sokakat a hír, hogy nem csak szöveges médiát lehet rajta továbbítani. Persze, hogy lehet pornót (fúj) de miért lehetne a mi filmjeinket, zenéinket gondolták e tájban hálivúdi agytrösztök és fordultak unott képpel a másik oldalukra. Megtehették!(?) Ez idő tájt filmjeik terjesztése előre jól meghatározott koreográfiát követett. Nagy bemutató egy országban. Mozi pár hétig, majd kölcsönző. Másik országban ugyan ez. Majd mikor már mindenki látta és mindenki megnézte kazetta majd DVD, hogy az igazán kitartóak otthon is tarthassák e remekeket. Szépen átgondolt rendszer. Egyetlen hibája a merevsége.

Repüljünk most úgy 100 évvel vissza a múltba. Képzeljük magunkat egy sörgyár helyébe aki megtudja, hogy hordóit már nem csak igás lovakkal lehet elszállítani, hanem autóval is. Nem csak 40 kilométerre, hanem több százra is. És nem csak abrakoltatás után, hanem most rögtön. Sajna nem csak az ő sörét, hanem a sört több száz kilométerről is. Ide a szomszédba. Ma. Majd képzeljük el a sörgyárat, miközben jogászok garmadát alkalmazza és söralátétre nyomott "Ne igyál az autóval szállított sörből" kampánnyal próbálja magát és eddigi piacait megvédeni a változástól. Ugye röhögünk, és ugye kínunkban. És talán rendelünk egy pohár bort...

Kicsit hasonló a helyzet kedvenc hálivúdi és környékbeli embereinkkel is. Esztelen pénz ölnek jogászokba, általuk kigondolt de ma már be nem tartható rendszerekre és kampányokba miközben saját terméküket védeni hivatott technológiájukat tizenéves emberkék törik fel könnyedén. Agytrösztök ekkor ismét a "majd a bíróságon meglátod" szentelt kardot fejük fölött lóbálva kezdenek kampányba és megutáltatják a maradék DVD vásárlóval is a percet mikor frissen (és nem is olcsón) megvásárolt termékük helyett egy pár perces gyomorforgató "ne lopj má!"-t kell végig szenvedniük. Megállíthatatlanul, átpörgethetetlenül. Touche. Én ekkor léptem és azóta általam fizetett blokkon nem volt található DVD mint tétel... Nem is lesz ez ezután sem.

Közben kiegészültünk mindenféle sóhivatalokkal akik büszkén csinálják dolgukat, de bizonyosan nem forgathatják vissza az idő kerekét. Egy kicsit megadóztatnak, mert bizonyosan nem házi pornó kerül a legtöbb külső tárra hanem, film, zene. Ezekből a pénzekből ( valahol 13 milliárd forint körül évente) elosztogatnak valakiknek valamit és ebből mára rendszer lett. Nem tökéletes mert, hogy is lehetne a nálunk be nem mutatott és valószínűleg be sem regisztrált filmekből az alkotónak bevétele? Sehogy. De kell segíteni mást is és pénzért nyúló marok mindig is volt. Lesz is. Megnyugvás nem, mert gyermeknek vásárolt telefonra is fizetünk melyre leginkább képei és játékai (halló Androidos játékok pénzért, elérhető módon, letölthetően, most...) lesznek tárolva. Valaki pedig ebből pénzt kap. Furcsa módon részletezve tudhatjuk ki és miért fizet, de kinek és mennyit fizetnek hétpecsétes titokként rejtőzik valahol. 

Vele együtt bújik meg a hiány, hogy azért jó lenne egy elérhető rendszerben fizetni dolgokért, amiből az alkotók kapnának annyit ami nekik jár. Csak halkan mondanám itt most, hogy sok Pista bácsi az interneten árulja disznaját, de nekik ez nem sikerül? Pedig igény lenne rá. Az internet egyik ígéretes vállalkozása a Netflix. Tartalmat árulnak havi összegért. Én is szívesen fizetnék nekik. Mivel ma este négykor inkább csajoznék a hidegben való felvonulás helyett. De valószínűleg felvonulás lesz. Miért? Itt állok, szeretnék fizetni és megszabadulni a tartalom-jogász-rendfenntartó szentháromságtól és csak nézni azt ami jól esik. De nem tudom megtenni mert egy hülye kis táblázatban Magyarország mellé egy olyan rubrika van bevésve, hogy nem. Dobnám a pénzt, de nekik nem kell. Így most nem. Nekem pedig általuk elképzelt, ideje múlt és egyáltalán nem felhasználóbarát csatornáik ahol kegyeskednek nekem eladni azt amiből élnek nem. Így már nem.

Tényleg sok másolt Gucci van Shenchen piacain de mindannyian tudjuk, hogy az ACTA egyezmény nem az olasz bőrösök védelmében születik. A szellemi tulajdonnal mint értékkel nekem sincs semmi bajom. Magam is gondolatokból élő ember lévén nagyon is meg értem mások baját mikor betevő falatjukat látják veszélyeztetve. Lássuk be ez a legújabb egyezmény nem erről szól. Bejegyzett szabadalmak védelméről az egész világon, mikor nincs elfogadható és egyetemes rendszerünk arra, hogy mit lehet bejegyezni és mit nem. Megjegyezném, hogy ezen egyezmény ötlete pont abból az országból származik ahol valaki bejegyezhet bármit amit nem is ő készített. Megvehet bedőlt cégeknél lévő újításokat és ezzel szívathatja hosszú évekig a gondolatot valódi használatra és nem tárolásra szánó cégeket. Alias patent trolling. Klassz, de bűzlik. Tényleg meg kell védenünk valamit az egész világon, amely dolgok értékét azok akik ezen dolgok védelmében lobbiznak sem tudnak definiálni? Nem arra a blőd rendszerre gondolok, hogy ezerszer meg nem nézett film értéke ezer jegy ára plusz ezerszer a büntetés, hanem arra, hogy amire nincs pénz annak nincs értéke. Mert nem lehet eladni.

Kedveseim, miattatok senki nem fogja lebontani az internetet! Legfeljebb csinálni egy szabadabbat, rejtettebbet, titokzatosabbat.Mint műszaki ember nyugton állíthatom, hogy semelyik jogszabály nem fog eltéríteni senkit, így engem sem attól, hogy a tegnap Amerikában játszott filmet ma megnézzem. Mivel van róla hírem ( internet ), információm ( IMDB ), megnézhetem az előzetesét ( Trailer Addict vagy éppen TeCső  ) ezért le is töltöm és megnézem. Hogy miért nem játsszák nálunk, most, nekem az egy másik kérdés amit nem én hanem a pénzemmel ketten tudunk egyszerre és gyorsan megválaszolni. Ha valaki kíváncsi lenne rá... Bizonyos szakmai büszkeség is mondatja velem, hogy jogász valószínűleg még nem épített olyan rendszert amit műszaki fel nem tört volna. És nem is fog. A mi dolgunk, hogy megoldjunk dolgokat és őket meg is fogjuk. Az övék az lenne, hogy rendszereket határozzanak meg amelyben mindkét fél megtalálja a maga igazát. Egy darab mérnök elég arra, hogy építsen valamit. Jogászból egy darab rendszerint csak egyoldalú szerződéseket készít, többel pedig leginkább is véget nem érő vita kerekedik. Nyugodtan vehetik ezen urak ezt beszólásnak...  Azon ritka esetek egyike mikor én és Viktor egy platformra kerülünk :) Persze, hogy kellenek jogászok, de ahogy határtalanul hülye közgazdászok által működtetett bankok sem csillognak vagy éppen béna műszaki által tervezett gépek is agyoncsapják felhasználóikat úgy gerinctelen jogászok által megálmodott egyoldalú rendszerek sem fognak ránk ragyogni. Ezen rendszereket természetesen át lehet passzírozni, és el lehet fogadtatni. Láthatjuk, hogy sok pénz és nagy rakás hülye és tehetetlen vagy gerinctelen politikus mindent el tud fogadni és alá tud írni. Láthatjuk azt is azonban, hogy 2012-ben információ már nem csak az ő kezükben van és mi is élhetünk vele. Ma négykor ti is. 

Akinek vevő kell az ne finnyáskodjon, hanem nézze meg mit akar a vevő, hogy akarja és úgy adja el neki. 2012-ben ez így megy, sőt jövőre is...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozepember.blog.hu/api/trackback/id/tr214091784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása